Katar pisti, özellikle MotoGP severlerin aşina olduğu ve sevdiği bir pist. 2004’te MotoGP takvimine giren pist, birçok heyecanlı mücadeleye ev sahipliği yaptıktan sonra, 2021 takvimiyle birlikte F1’e de giriş yaptı. Bize Bahreyn’i andıran bu pist, bize önümüzdeki 10 sene boyunca tatmin edici yarışlar izletecek gibi duruyor.
F1 tarihinin ilk Katar GP’sinde zafere ulaşan isim ise Lewis Hamilton oldu. Hamilton böylece farkı 8 puana indirmeyi başardı. Biz de sizin için yarışı 10 maddede kısaca özetledik. İyi okumalar!
1- Verstappen bayraklara uymayı bir türlü öğrenemedi
2019 Meksika GP’sini hatırlarsınız. Verstappen pole almış, fakat kırmızı bayraklar altında yavaşlamadığı için grid cezası ile 3 sıra geriye düşmüştü. O gün röportaj sırasında “evet gördüm ama bilerek yavaşlamadım” demesi sorgulanmıştı. Bu kez böyle bir demeç vermedi ama çift sarı bayrağa uymaması sonucu 5 sıra ceza aldı. Böylece galibiyet şansını belki daha başlangıçta kaybetti. Mercedes’in temposu ne olursa olsun, Verstappen yarış başında mücadele edebilecek bir konumdan kendi hatasıyla uzaklaştı. 2 senedir halen bu durumdan ders almamış olması kabul edilemez.
2- Mercedes-Hamilton ikilisi kusursuz bir yarış çıkardı
Hamilton 8 yarıştır pole pozisyonuna hasret durumdaydı. Önce bu hasretini yarım saniye farkla dindirmeyi başardı, sonra da yarışta hatasız bir performansla galibiyete uzandı. Red Bull’un farklı bir strateji denemesine izin vermeyen ve strateji konusunda Hamilton’ı dinlemeyen Mercedes’in de bunda payı büyük. Son 2 yarış kala fark 8 puana indi ve Cidde sonrası son yarışa puan eşitliğiyle gitme ihtimalimiz var.
3- Red Bull yaşadığı güç zehirlenmesinden uyanmak zorunda
Meksika GP’si sonrası Red Bull her açıdan zafer sarhoşu olmuştu. Marko-Horner şampiyona bitmiş gibi konuşuyor, Verstappen 1 numarayı kullanacağını söylüyordu. Mercedes’in Brezilya performansı sonrasında ders çıkarmalılardı, bunun yerine laf dalaşına girmeyi seçtiler. Sonuç: kaybedilen bir diğer zafer. Mercedes’in kritik dönemeçlerde vites arttırabileceğini unutmuş gibiler ve hatırlamadıkları takdirde şampiyonluğu kaybedecekler.
4- Alpine ikilisi kalitesini fazlasıyla kanıtladı
Alpine işlerin yolunda gittiği takımlardan. Aracı sonunda stabil bir zemine oturtabildiler, pilotlar da bu durumdan sonuna kadar faydalanıyorlar. Katar’da güçlü olmaları ilk antrenmandan bu yana beklenen bir durumdu, fakat bu denli iyi sonuç almaları beklenmiyordu. Alonso grid cezalarıyla birlikte kazandığı üçüncülüğü koruyup Alpine’e sezonun ikinci podyumunu getirdi. Ocon ise 9. başladığı yarışta start anından itibaren epey hırslıydı, yarışı da 5. sırada bitirerek takıma iyi puanlar getirdi.
5- Fernando Alonso, 7 yıl sonra podyuma geri döndü
Bir parantez de Alonso’ya açmak gerekiyor. Son 20 yılın en iyi pilotlarından Alonso, 7 senedir podyuma çıkamıyordu. Son podyumu 2014 Macaristan GP’sinde gelmişti. Şaka gibi ama gerçek. Bu sene birçok orta sıra pilotu ayağına gelen fırsatı değerlendirirken, o fırsat Alonso’yu bir türlü bulmamıştı. Katar’da ise kendi fırsatını kendi yarattı. Sıralamaları 5. bitirdi, Bottas ve Max’ın grid cezalarıyla 3. sıraya çıktı, gerilerden başlayan Perez’in çift pite mecbur olmasından sonra lastiklerini yarış sonuna kadar koruyarak podyum hasretini sonlandırdı. Alonso’yu tebrik ediyoruz.
6- McLaren -özellikle de Ricciardo- yine hayal kırıklığı yaşadı
McLaren’daki kan kaybı bu hafta da devam etti. Bu kan kaybının en büyük yansımasını ise Ricciardo’da görüyoruz. Sıralamalarda 14. olan Ricciardo, yarışta da tabiri caizse yokları oynadı. 17. sıraya düşen Vettel’e pist üstünde geçilmesi mi, yoksa Alfa Romeo’ların sert savunmasına zor cevap vermesi mi daha trajik bilemiyorum. Yarışı 12. bitirmesi açıklayıcı olur sanırım. Bu performansta McLaren’in payının olabileceğinden de bahsetmek gerek. Ricciardo yarış sonunda “benzin akışında bir sorun olduğundan” bahsetmişti çünkü. Diğer yandan Norris ise iyi bir yarış çıkarmasına rağmen ikinci piti yapmak zorunda kalınca ancak 9. bitirebildi. Ferrari’den puan çalabilecekleri büyük bir fırsatı kaçırdılar.
7- Aston Martin asırlar sonra çifte puan aldı
Aston Martin, 2020’de yükselen beklentileri hiç ama hiç karşılayamadığı bir sezonun sonuna yaklaşıyor. Çoğunlukla zayıf, nadiren iyi bir takım görünümü çizdiler sezon boyunca. Bu yarış iyi oldukları yarışlardan birisiydi. Cumartesi Q3’e kalan Vettel startta 17. sıraya kadar düşmesine rağmen toparladı, pist üstünde Ricciardo’yu geçtiği bir yarış geçirerek günün son puanını aldı. Stroll ise önce eskiden bolca gördüğümüz güçlü startlarından birini aldı, sonrasında da Ferrari pilotlarını savunmayı başararak 6. bitirdi. Bu Stroll’ün bu seneki en iyi sonucu, onu da tebrik ediyoruz. Böylece Monaco sonrası ilk kez çifte puan aldı Aston Martin.
8- Michael Masi bir kez daha sınıfta kaldı
Komiserler kurulu başkanı Masi, son 2 senedir tartışmalı kararları ile F1 dünyasının gündeminden bir an bile inmeyen isimlerden birisi. Brezilya’ya göre çok daha sakin geçen Katar gibi bir yarışta bile tartışma yaratmayı başarması ise takdire şayan. Nasıl mı? Verstappen ve Bottas’ın sarı bayraklar altında derece geliştirdiği hemen yarıştan sonra görülmüş, iki pilot kurul tarafından görüşmeye çağırılmıştı. Fakat görüşme yarışa saatler kala yapıldı, grid cezası kararı ise araçlar gride dizilmeye başladığında ancak çıktı. Şampiyonluk savaşını etkileyebilecek böyle önemli bir kararın Pazar gününe kalması bana göre bir mini skandal.
9- Pirelli lastiklerinin bu seneki ikinci skandalı arka planda kaldı
2011’den bu yana tek tedarikçi olarak F1’de tekelini kuran Pirelli, bugüne kadar birçok kez tartışmaya yol açan olaylar yaşadı. 2013 Silverstone, 2017 Silverstone, 2020 Silverstone ve 2021 Azerbaycan olmak üzere tam 4 kez lastikler kendi kendine patladı. Bu yarışta da tam 4 pilotun lastiklerinin kendi kendine patladığını gördük. 2021 Azerbaycan’da topu takımlara atan Pirelli, bu kez nasıl bir savunma yapacak ve durumu nasıl açıklayacak merak konusu.
10- İki pit yapan pilotlar büyük kayıp yaşadı
Çölün hemen ortasında kalan pistin aşındırıcı yüzeyi nedeniyle yarış öncesi beklenti iki pit şeklindeydi. Orta grup için en iyi senaryo ilk piti erken yapmak, ikinci pitten sonra da ava çıkmak gibi durmaktaydı. Yarış sırasında ise bunun ne kadar yanlış olduğu ortaya çıktı. Orta sıradak pilotların çoğu tek pite yöneldikten sonra savunmaya geçtiler ve iyi puanlar elde ettiler. İki pite yönelen Gasly ve Tsunoda gibi isimler ise trafikten sıyrılmayı başaramadılar ve yarışları darmaduman oldu. Özellikle ikinci sıradan başlayan Gasly’nin puan bile alamamış olması fiyaskoydu. İki pit yapan diğer isimlerden Sergio Perez ise bu hamleyle podyumu kaybetti. Bazen yarışın gidişatına göre karar almak daha iyi sonuçlar verebiliyor.
Bizim yarışa yönelik önemli gördüğümüz noktalar bu şekildeydi. Sizin de görüşlerinizi merak ediyoruz, yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Gelecek yarıştan sonra görüşmek üzere.