1- Yarış kontrol, bu kez kontrolü tamamen kaybetti
Yarışı tek kelimeyle özetlesek o kelime “kaos” olurdu. Bunda Mercedes-Red Bull rekabetinin payı olduğu gibi yarış kontrolün de büyük payı vardı. Mick Schumacher’in kazası sonrası geciken bir kırmızı bayrak, çıkmayan cezalar, ve F1 tarihinde bir ilk: “teklif”. Yarış direktörü Michael Masi, Christian Horner’a bildiğin “size ceza vermeyelim ama Hamilton’ın arkasında başlayın” diye teklif verdi. Yarış kontrol’ün görevi teklif vermek değil ceza vermektir. Ceza gerekiyorsa verilecek, sonrasını da takım kendi içinde düşünecek. Bildiğimiz üzere FIA yönetimi sezon sonu değişiyor (hatta bu yarış Jean Todt’un FIA başkanı olarak katıldığı son yarış idi), yeni yönetimin ilk işi Masi’nin biletini kesmek olmalı.
2- Hamilton ve Mercedes tecrübenin önemini kanıtladılar.
Evet, belki Hamilton’ın son senelerdeki formunda olmadığını, Mercedes’in de geçen senelere göre nispeten yavaş olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu durum, bu ikilinin hafife alınmasını gerektirmiyor. Ne yazık ki Red Bull tam kadro bu hataya düştü. Hamilton son iki yarıştır fırtınayı tersine çevirmeye başlamıştı, bu yarışta da devamını getirerek “av” konumundan “avcı” konumuna geçti. Yarış boyunca telsiz konuşmaları olsun, pistteki hareketleri olsun, pilotajı olsun her şeyiyle Verstappen’in üstüne oynadı ve rakibini hataya zorlayarak galibiyete uzanmayı başardı. En hızlı tur puanıyla birlikte şampiyonada puanlar da eşitlenmiş oldu Abu Dhabi’de fantastik bir final izleyebiliriz.
3- Max Verstappen sezonun en dağınık haftasonunu geçirdi.
Verstappen’in bu sezon hızlı, agresif fakat istikrarlı bir sezon geçirdiğinden bahsedebiliriz. Yarım araçla tamamladığı Macaristan dışında damalı bayrağı gördüğü tüm yarışlarda en az ikincilik alması bunu kanıtlıyor. Fakat en kritik dönemece girildi ve rakip üstte bahsettiğimiz gibi Lewis Hamilton gibi gerçek bir kurt. Verstappen bu kurda karşı bu haftasonu ciddi bir savaş verdi… ve kaybetti. Bu haftasonu tam 4 hata yaptı, biri pole pozisyonuna mal oldu, kalan üç hatanın ikisinden de toplam 15 saniye zaman cezası aldı. Malum arkadan çarpma pozisyonunu yorumlamayacağım, fakat Max’in sezon boyunca bunca şey görüp geçirdikten sonra böyle bir tuzağa düşmemesi lazımdı.
4- Esteban Ocon sezonun ikinci yarısında yakaladığı ivmeyi devam ettiriyor.
Alpine yarışın sürpriz takımlarından birisiydi, bu sürprizi de alışık olduğumuz şekilde Fernando Alonso’dan değil, son yarışlarda yeniden parlamaya başlayan Esteban Ocon’dan gördük. Sıralama turlarında 9. olarak iyi bir sonuç elde etti, startta 2 sıra kazandı, güvenlik aracı altında pite girmeyerek 4. sıraya çıktı, ikinci startta Hamilton ve Bottas’ı geçerek 2. sıraya yükseldi ve son tura kadar podyum pozisyonunda gitmeyi başardı. Son turun son virajında Bottas’a geçerek podyumu kaybetse bile bütün McLaren ve Ferrari araçlarına karşı daha hızlı bir tempo tutturarak önemli bir sonuç elde etti. Ocon-Alonso farkı son yarışa girilirken sadece 5 puan. 2020’de Ricciardo’ya karşı yaşadığı hayal kırıklığından sonra Alonso gibi güçlü bir rakibi yenebilirse sonunda kendini kanıtlamış olacak.
5- Gridin veteranları için kabus gibi bir yarış oldu
Gelelim “sezonun en çok geçiş yapan pilotu” unvanı için “kıyasıya mücadele” eden üç eski toprağa: Vettel, Alonso ve Raikkönen. Bu üçlü arasında en iyi performans sergileyen Vettel idi. Startta yer kazandı, pite girmeyerek 8. sıraya kadar yükseldi, ikinci startta da yer kazanarak 7. liğe oynayacak bir konuma geldi. Fakat Tsunoda’nın teması sonucu hem ilk 10’un gerisine düştü, hem de aracı ciddi hasar alarak kendini imha etmeye başladı. Her tur piste biraz daha parça dökerken bir de Raikkönen ile temas edince araç iyice mahvoldu ve son 10 tur kala yarıştan çekildi. Alonso ve Raikkönen için de durum farksız değildi. Raikkönen bahsettiğimiz gibi Vettel ile temas etti ve yarış boyunca ilk 10 mücadelesinden uzak kaldı. Alonso ise Ocon’un temposuna uzak kaldığı gibi bir de spin atarak ciddi zaman kaybetti ve bu haftasonunu puansız kapattı. Üç pilotun da Cidde’ye dönmek istediğini sanmıyorum -ki Raikkönen dönmeyecek-.
6- McLaren parçaları bir araya getiremese dahi çifte puan almayı başardı
McLaren son üç yarışta istediklerini almaktan uzak kalmayı geçtim, direkt alt sıra takımına dönüşmüş durumdaydı. Ricciardo’nun 0, Norris’in ise 4 puan aldığı bu periyotta Ferrari takımlar şampiyonası üçüncülüğünü büyük ihtimalle garantilediği gibi Norris’in de şampiyona beşinciliği elden gitmek üzere. Fakat Suudi Arabistan’da şans biraz da olsa yüzlerine güldü. Stratejiyi bölen McLaren, güvenlik aracında pite almadığı Ricciardo ile 5, pite aldığı Norris ile ise 10. sırayı elde etti. Eğer Norris pite alınmasa podyum zorlayabilirdi.
7- Carlos Sainz 15. başlamasına rağmen puan serisini sürdürdü.
Yarışın güçlü isimlerinden birisi de Carlos Sainz idi. Cumartesi kötü bir gün geçirmiş, Leclerc’in 4. lüğüne karşın 15. olarak sezonun en kötü sonuçlarından birini elde etmişti. Yarışta ise durum tersine döndü. Leclerc hem Perez ile temas yaşayıp, hem de ikinci startta yer kaybederken, Sainz hem startta sıra kazandı, hem de yarışın son turlarına kadar takım emri sonucu Leclerc’in önünde yarışı sürdürdü. Her ne kadar güvenlik aracı ve kırmızı bayrak periyodu onu orta lastik kullanmaya mecbur bırakmış olsa da, Ferrari pilotları arasında daha iyi olan taraf kendisiydi.
8- Bu defa yaya kalanlar ilk güvenlik aracı altında pite girenler oldu
Güvenlik aracı altında pite girmek genelde işe yarar, nedenleri malum. Fakat bu yarışta güvenlik aracı altında pit yapanlar kötü sonuçlar aldılar. Sebebi çok erken davranmış olmalarıydı. Tüm haftasonunu güvenlik tartışmaları gölgesinde geçiren bir pistte, hızlı bir virajda kaza yaşanmasının ardından kırmızı bayrak çıkma olasılığını değerlendirmeleri gerekmekteydi. Takımlar bu olasılığı değerlendirmekle birlikte yarışın devam etme olasılığını da düşündüler ve -McLaren örneğinde bahsettiğimiz üzere- çoğu takım taktiği ikiye böldü. Sonuçt itibariyle pite alınan pilotlar “yaya kaldılar”.
9- Red Bull yanlış lastik seçimi ile ipleri Mercedes’e teslim etti
Bu yarışta aynı zamanda nadir görülen bir durumla da karşılaştık: Red Bull taktisyenlerinin paniklemesi. İkinci startta sert hamuru tercih eden Red Bull, yeniden kırmızı bayrak çıkmasının ardından bir anda orta hamura dönüş yaptı. Yarışın tek pit ile bitmesi olası görünürken, üstelik Hamilton sert hamur ile devam ederken bu tercihin anlaşılabilir bir yanı yoktu. Dolayısıyla yarışın sonlarında ceza olsa da olmasa da avantaj bu hamle sonrası Mercedes’e geçecekti.
10- Yarışın gerçek kaybedenleri Haas pilotları oldu.
Evet, Haas. Bunda anormal ne var diye düşünebilirsiniz, her yarışı son iki sırada bitirmesi garanti olan bir takımdan bahsediyoruz. Fakat Suudi Arabistan’da öyle bir yarış geçirdiler ki, 2021 Haas standartlarına göre bile çok kötüydü. Bütçe sorunları yaşayan takımda önce Mick Schumacher bariyerlere girerek yarışı noktaladı, sonra da Mazepin ikinci startta Russell’a arkadan çarparak ikinci kırmızı bayrağa sebebiyet verdi. Puansız, dolayısıyla da ödülsüz biten bir
sezonda bu ekstra masraf umarım onları yaralamaz.,