FORMULA 1

2005 Amerika Yarışı ve Unutulmaz Boykot

Antrenman turlarında başlayan ve bütün hafta sonunu esir alan lastik soruna gelin birlikte bakalım.
Olaylar cuma günü 13. Virajda Toyota sürücüsü Ralph Schumacher’in yaptığı kazayla başlıyor. Yapılan açıklamalara göre kazanın sebebi kullanılan Michelin lastikler. Kaza sonrası Ralph hafta sonuna devam edemiyor ve yerine yedek pilot Ricardo Zonta geliyor. Ama onun da kaderi Ralph’ten farklı olmuyor. Zonta da aynı Ralph gibi lastik patlaması sonucu kaza yapıyor. İki aracın da aynı sorunla kaza yapması sonucu gridde Michelin lastik kullanan 7 takım huzursuzlanmaya başlıyor.

Bu olayların ardında cumartesi günü Michelin yetkililerinden FIA’ya bir mektup gönderiliyor. Mektupta sorunun ne olduğunu bilmedikleri ama eğer 13. Virajda araçlar yavaşlamazsa lastiklerin 10 turu bile zor çıkaracağı yazıyor. Şunu da belirtelim bahsi geçen 13. Viraj alışılmışın dışında içe doğru eğimli ve hızlı bir virajdı. Michelin, bu virajda lastiklerine binen yük arttığı için lastiklerin patladığını ve araçlar eğer yavaşlarsa çözüm olacağını düşünüyordu . FIA Pazar günü Michelin kullanan takımları toplayarak gelen mektup doğrultusunda 13. Virajı yavaş dönmeleri konusunda uyarıyor. Bunun üzerine Michelin kullanıcısı takımlar 13. Viraja bir şikan eklenmesini böylece griddeki 10 takımın da yavaşlatılarak adil bir yarış yapılmasını istiyorlar. Ancak bu teklif Brigstone kullanan takımlara götürüldüğünde Ferrari bunun adaletsiz olacağını söyleyerek reddediyor. 1 takım tarafından ret geldiği için FIA şikanı yapamayacaklarını takımlara bildiriyor.

Pazar günü gelen yeni Michelin mektubunda Michelin ile yarışacak takımların daha önce sıralama veya antrenman turlarında kullandıkları lastiklerle yarışmalarına izin verilmediği ve tekrardan 13. Viraj hakkında uyarı ve şikan eklenmesi talebi yazıyordu. Bu mektuba cevap olarak FIA ise bunu oy birliği olmadan yapamayacağını belirtti. Yarış öncesi FIA, Michelin ve Brigstone toplantı yaptılar. Yapılan toplantıda yine 13. Viraja şikan yapılması kararına varıldı. Ancak bu karar takımlara sorulduğunda Ferrari yine bunu reddetti. Ferrari dışındaki takımlar eğer çözüm bulunamazsa yarışmayacaklarını söylediler.
Michelin kullanan 7 takım formasyon turu sonrası pite dönerek start almayacakları konusunda anlaştılar.

Formasyon turu öncesi araçlar gride dizildiler. İlk 10’da Michelin kullanmayan sadece iki araç vardı. Bu araçlar çıkardığı uyumsuzluktan anlaşılacağı üzere Ferrari araçları ve sürücüleri Michael Scumacher ve Rubens Barrichello’ydu. Formasyon turu biterken Brigstone kullanan Ferrari, Minardi ve Jordan takımları hariç bütün takımların sürücüleri pite girdiler ve yarışmayacaklarını söylediler. Gridde sadece 6 araç kalmıştı ve olaylardan haberi olmayan 145bin civarı seyirci bu duruma anlam verememişti.
Startın bu 6 sürücüyle yapılacağını ve diğerlerinin yarışmayacağını anlayınca tribünlerden yuhalamalar yükselmeye başladı. Bazı taraftarlar piste içecek kutuları ve şişeler atarak öfkelerini dile getiriyordu. İzleyiciler bilet paralarını geri istiyorlardı. Zaten hali hazırda garajlarda olan sorun artık tribünlere de taşmıştı.

Peki bu sıkıntılı ve 6 araçlı yarışın sonucunda ne oldu? Ferrari pilotları yarış boyu birbirleriyle rekabet halinde yarıştılar ancak son turda gelen takım emri sonucu yarış galibi sıralama turlarını 4. Sırada bitiren ama yarışa 1. sıradan başlayan Michael Schumacher oldu. Bu galibiyet Schumacher’in ve Ferrari’nin 2005’te elde ettiği ilk ve tek galibiyet oldu. Schumacher Sürücüler Şampiyonasında 5. sıradan 3. sıraya yükseldi. Alonso 59 puanla 1., Raikkönen 37 puanla 2. ve Schumacher 34 puanlar 3. sıradaydı. Ferrari bu yarışta aldığı 18 puanla toplam 63 puana ulaşarak McLaren ile ikinciliği paylaşacak konuma geldi. Minardi ve Jordan bu yarışta aldıkları puanlarla son sırayı paylaştıkları BAR-Honda’yı geride bıraktılar.

Ancak sonuçlar ne kadar durumu değiştirse de yarışın gölgesinde kaldı.

Yarış sonu sıralama şu şekildeydi:

1. Michael Schumacher – Ferrari Grid sıralaması: 5
2. Rubens Barrichello – Ferrari Grid sıralaması: 7
3. Tiago Monteiro – Jordan-Toyota Grid sıralaması: 17
4. Narain Karthikeyan – Jordan-Toyota Grid sıralaması: 19
5. Christijan Albers – Minardi-Cosworth Grid sıralaması: 18
6. Patrick Friesacher – Minardi-Cosworth Grid sıralaması: 20
7. Jarno Trulli – Toyota Grid sıralaması: 1
8. Kimi Raikönnen – McLaren Mercedes Grid sıralaması: 2
9. Jenson Button – BAR-Honda Grid sıralaması: 3
10. Giancarlo Fisichella – Renault Grid sıralaması: 4
11. Fernando Alonso – Renault Grid sıralaması: 6
12. Takuma Sato – BAR-Honda Grid sıralaması: 8
13. Mark Webber – Williams-BMW Grid sıralaması: 9
14. Felipe Massa – Sauber-Petronas Grid sıralaması: 10
15. Juan Pablo Montoya – McLaren-Mercedes Grid sıralaması: 11
16. Jacques Villeneuve – Sauber-Petronas Grid sıralaması: 12
17. Ricardo Zonta – Toyota Grid sıralaması: 13
18. Christian Klien – Red Bull- Cosworth Grid sıralaması: 14
19. Nick Heidfeld -Williams-BMW Grid sıralaması: 15
20. David Coulthard – Red Bull-Cosworth Grid sıralaması: 16

Peki yarış haftasındaki olaylar basına nasıl yansıdı?
Yarış sonrası Associated Press yazarı Stephen Wade, takımların uyguladığı boykotun Max Mosley ile süregelen anlaşmazlıkların sonucu olduğunu ve bu durumun Formula 1’e alternatif olacak rakip bir serinin yaratılmasına sebep olabileceğini söyledi.
Minardi patronu Paul Stoddart, hem yarış sırasında hem de yarış sonrası FIA’ya gözle görülür şekilde kızdı ve bu yarışın bir ‘saçmalık’ olduğunu söyledi. Jordan’la aralarındaki puan savaşının mahvolduğunu belirtti ve “FIA’nın kendine hakim olması ve bu spor yok olmadan sorunları halletmesi gerek.” “Minardi için şampiyona bitti. Biz sadece Jordan’la savaşıyorduk. Bu saçma yarış sezonun burada biteceği anlamına geliyor. Bugünden itibaren puanları asla geçemeyiz. Minardi ile Jordan arasındaki küçük savaşı mahvettiler.” dedi. Ayrıca Stoddart, Michelin’in güvenilir lastik sağlamadaki başarısızlığına rağmen, bir uzlaşmaya varılmadığı için yarışın mahvolduğunu ama Michelin’in başarısızlığın tümünü üstlendiğini söyledi. Stoddart’a göre asıl suçlular Max Mosley, FIA ve Ferrari takım patronu Jean Todt.

FIA’nın yarış sonrası açıklamaları kimileri için yarış sonucundan daha skandaldı;
Ertesi gün FIA yaptığı açıklamayla lastiklerin değiştirilmesine veya şikanın konulmasına neden izin verilmediğini gerekçeleriyle açıkladı. Formula 1’in ‘Yarışa yanlış ekipman getirilmesi’ durumunda değiştirilemeyecek ‘Açık kurallar’ adı altında işlendiğini ileri sürdüler. Yani takımların yanlış ekipman getirmeleri bizim sorumluluğumuz altında değil dediler. Ayrıca şikan eklenmesiyle ilgili olarak pisti yarış haftasının ortasında önemli ölçüde değiştirilmesinin sebep olacağı kazaların FIA’yı ciddi yasal sorumluluk altına sokacağını söylediler.

FIA ayrıca Michelin kullanan ve yarışmayan yedi takımı Dünya Motor Sporları Konseyi huzurunda duruşmaya çağırarak Concorde Anlaşması şartlarını ihlal ettiklerini açıkladı. Ayrıca takımları rekabete veya motor sporlarına zarar veren eylemlere atıfta bulunan Uluslararası Spor Yasası’nın 151c maddesini ihlal etmekle suçladı.

FIA’nın açıklamaları şöyleydi:
1. Yarış için uygun lastiklerin mevcudiyeti sağlanamadı.
2. Yanlış bir şekilde araçların yarışmalarına izin verilmedi.
3. Lastikler için güvenli olan bir virajda hız kısıtlamasına tabi olarak yarışılmaları reddedildi.
4. Diğer takımlarla birleşerek yarışın başlamasından hemen önce pite çekilerek Formula 1’in imajına zarar verecek bir gösteri yapıldı.
5. Yarışmama amacı hakemlere bildirilmedi.
FIA’nın Max Mosley için yaptığı soru-cevap basın açıklamasında Max Mosley şunları söyledi: “Şikanın eklenmeme sebebi daha önce hiç test edilmemiş olacağı ve güvensiz görülmesi sebebiyle reddedilmesidir. FIA’nın sunduğu alternatifler uygulanılabilirdi veya takımlar pit yolunu kullanabilirlerdi.”

Bu olaylı yarıştan sonra 2005 sezonunu Renault markalar şampiyonu olarak tamamlarken Renault sürücüsü Fernando Alonso sezonun şampiyon pilotu oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu