FORMULA 1PİLOTLARTAKIMLAR

Formula 1’e Giriş #1

1-) Motorlarların Dayanıklılığı

Formula 1 araçlarında bir motorun maliyeti 14 milyon Euro’dur. Bir motor en fazla 5 yarış dayanabilmektedir bunun sebebi ise Formula 1’de yarışın sonunda bitiş çizgisine en erken ulaşan kişinin yarışı kazanmasından dolayıdır.

2-) Yarış Sonunda Kilo Verme

Ortalama bir Formula 1 pilotu bir yarışın sonunda 2-2.5 kilogram ve 1.5 litre su kaybetmektedir bu rakamlar yarışın değişen şartlarına göre değişebilir.

3-) Uğursuz Sayı

Formula 1 pilotları sene başında bir sayı seçerler ve tüm sezon o sayı arabalarında yazar ama bir sayı var ki çoğu pilot kullanmıyor. 13 sayısı şu ana kadar sadece 2 sene kullanılmıştır.(1963-1976)

4-) Puan Kazanan Tek Kadın Pilot

Bildiğiniz üzere Formula 1 pilotları erkektir ama bahsedeceğimiz kişi olan Lella Lombardi erkeklerin aynında yarışan 2 kadından biridir. Lombardi 1975 İspanya Grand Prix’inde 6. giderken yarış iptal edilmiş, alacağı 1 puan yarıya indirilerek yarım puan almıştır.

5-) Ortalama Bir Formula 1 takımı 1000 kişiden oluşuyor.

Uzaktan bakılınca pist tarafında gördüğümüz takımların personel sayısı azdır ama takım çalışanları sadece orada yer almazlar. Ekranda gördüğümüz araç için oldukça fazla kişi çalışmaktadır. Bu sayılar takımdan takıma değişmektedir mesela Mercedes ile Williams’ın takım çalışan sayısı bir değildir.

6-) Her bir Formula 1 aracı, 80.000’in üzerinde parçaya sahip oluyor.

Sky Sports’un ulaştığı bilgilere göre bir Formula 1 aracı, dile kolay en az 80.000 parçadan oluşuyor. Bu parçaların sayısı çoğu zaman 80.000’in üzerine rahatlıkla çıkabiliyor. Doğal olarak bu parçaların tek tek çok büyük dikkatle birleştirilmesi gerekiyor.

7-) Araçların bir sezonluk yakıt maliyeti 500 bin dolardır.

Bu rakama ortalama yakıt harcaması hesaplanarak ulaşılmıştır, bazı araçlar daha fazla yakıt harcayabilmektedir.

8-) F1 direksiyonu ortalama 20’ye yakın tuşa sahip olabiliyor

Bir F1 aracının direksiyonuna baktığınızda şaşırmanız oldukça normal. Her biri farklı fonksiyonlara sahip 20’ye yakın tuş bulunan bu direksiyonlar, ilk başka bir uçak direksiyonunu da andırıyor. Lastik basıncı, yakıt göstergesi, frenler, hız paneli ve saymakla bitmeyen birçok gösterge ve tuş bu direksiyonun üzerinde yer alıyor.

9-) En hızlı pit-stop(lastik değişimi)

Dört yıpranmış lastiğin çıkarılıp, 4 yeni lastiğin takıldığı değişim seansına “pit stop” deniliyor. 2019 yılında Brezilya’daki yarışta Red Bull takımı pilotu Max Verstappen’in pit stopu sadece “1.82 saniye” ile rekor kırdı.

10-) Meşhur Lastik Battaniyeleri

F1 lastikleri, yola çıktığında daha iyi tutuş sağlaması için pit alanında(garaj) “lastik battaniyesi” adı verilen, lastikleri saran ve ısıtan elektrikli ısıtıcılar ile ısıtılıyorlar.

Muhammet Işık

13 Mayıs 2003 İzmir doğumluyum. Yaklaşık 1 sene farklı medya kuruluşlarında çalıştıktan sonra 2021'in Temmuz ayı itibariyle Box to Box Medya oluşumunu kurduk. Ege Üniversitesi Gazetecilik öğrencisiyim. Sosyal Medya hesaplarımız ve Boxtoboxmedya.com sitesinin sorumlusuyum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu